11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

A technológia minden előnye ellenére az okostelefon nem lehet az egyetlen barátod és beszélgetőpartnered ezen a világon. A telefonfüggőség az alkoholizmushoz, a kábítószer-függőséghez és a szerencsejátékhoz hasonló függőség. Természetesen nem károsítja az egészséget, mint az alkohol, de „mérgezése” hatással van az emberi tudatra és a világgal való kapcsolataira. Néhány hatékony stratégia segít megszabadulni a telefonfüggőségtől.


1. Ne csinálj mindent egy eszközön! Egy okostelefon helyettesítheti a mai könyveket, újságokat, magazinokat, MP3 lejátszót, fényképezőgépet, tévét, játékkonzolt, számítógépet és sok más hasznos dolgot. Ráadásul olyan szélesebb lehetőségeket ad, amelyekkel az előző generációk nem rendelkeztek. De ez nem jelenti azt, hogy hagynunk kell, hogy mindent helyettesítsen.


2. Ha váltasz a különböző tevékenységek között, az jót tesz az agynak és a testnek is. Ez a megközelítés sokoldalúbbá teszi az életét. És nem leszel annyira rabja egyetlen eszköznek, mert tetszéseid és érzéseid sok különböző dolog megosztja. A családi vacsora vagy egy fontos találkozó nem a legjobb hely az okostelefon használatához.


3. Korlátozd a képernyő előtt töltött időt! A szülői felügyeleti alkalmazás (Google Family Link) telepítése az eszközre nagyszerű támogatást nyújt ehhez. Ha úgy érzed, hogy a telefonod rabja lehetsz, a szülői felügyelet nagy segítségedre lesz, hogy fegyelmezettebbé és kontrolláltabbá válj ezen a területen.


4. Kapcsold ki az értesítéseket! Elég, ha kinyitod az okostelefonod, hogy megnézz egy értesítést, és az a hírfolyam vagy közösségi média félórás görgetésévé válik. Ismered ezt? Ennek az az oka, hogy a riasztások függőséget okoznak, és még csak észre sem veszed, hogy mennyire vonzódsz hozzájuk. Ha kikapcsolod az értesítéseket, nem lesz kísértés, hogy ellenőrizz egy másik értesítést. Ha attól tartasz, hogy lemaradsz valami fontosról, kezdj a hang kikapcsolásával.


5. Minden nap határozz meg telefonmentes időszakokat! Legyünk őszinték, nincs szükségünk állandóan a telefonra. Miért ne szabadulnál meg a készülékedtől vacsora közben, filmnézés közben vagy a családoddal, pároddal, barátoddal beszélgetve? Ütemezd be telefonhasználatát, és rendezd a telefonmentes időszakokat. Kapcsold ki a telefont, ha valami mással vagy elfoglalva. Például nem nézed meg a telefont, amikor délután vacsorát készítesz, vagy délután a családoddal töltöd az időt. Ez az egyszerű trükk csökkenti a figyelemelterelést, és látni fogod, milyen gyorsan leszel kevésbé rabja a telefonodnak.


6. Tedd el! Ha nem férsz hozzá azonnal az okostelefonodhoz, kevésbé valószínű, hogy minden egyes percben ellenőrizni fogod. Tehát némítsd el, rejtsd el egy fiókba, és nézd meg, hogyan működik. Biztosítalak, hogy ez a tanács segít a munkára koncentrálni, és elkerülni a zavaró tényezőket. Egyszerűen felejtsd el.


7. Zárd le! Vannak bizonyos alkalmazások (smart screen on/off), amelyek lehetővé teszik az eszköz zárolását. Beállíthatod azt az időpontot, amikor a telefonod zárolva lesz, vagy az eszközt leállítja, miután lejárt a képernyőidő napi korlátja. A szoftver jobban megfelel a gyerekeknek, de a felnőttek is hatékonyan használhatják.


8. Tartsd távol a hálószobától! Az ágy melletti telefon azt jelenti, hogy elérhető távolságban van, így valószínűleg lefekvés előtt vagy amint felkelsz, ellenőrizni fogod. A kutatók azt állítják, hogy a mobileszközök elalvás előtti használata aktiválja az idegrendszert, amely ébren tart minket. Így a kütyü elrakása nemcsak abban segít, hogy kevésbé leszel függő a telefontól, hanem elősegíti a gyors elalvást és a könnyű felébredést is reggel.


9. Cseréld ki a rossz szokásaid! Ha unatkozol és el akarod ütni az időt, miért nem ragadsz meg egy könyvet a telefonod helyett? A pszichológusok azt tanácsolják, hogy az állandó telefonellenőrzés rossz szokását egy jóra cseréljék. Tehát most, amikor sorban állsz vagy van egy pár szabad perced, nyugodtan olvasd el kedvenc szerződ néhány oldalát ahelyett, hogy a hírfolyamot görgetnéd a telefonodon.


10. Legyen igazi! Ahelyett, hogy telefonon vagy a közösségi médiában kommunikálnál legközelebbi és legkedvesebb barátaiddal, szánj időt a személyes találkozókra! Próbálj valós emberekkel kommunikálni, ne virtuális barátokkal és ismerősökkel. Találkozz emberekkel a való életben, oszd meg valódi érzelmeid és beszélgetéseid. Ez tényleg nagyszerű.


11. Változtasd meg a gondolkodásod! A gondolatok megváltoztatása felfrissíti érzelmeit, és befolyásolja a mobiltelefon-használathoz való hozzáállását. Ne feledd, hogy bármit is fogsz ellenőrizni a telefonon, nem olyan lényeges, mint amilyennek látszik. Valahányszor kísértést érzel, hogy üzenetet küldj vagy elolvass egy facebook posztot, kérdezd meg magadtól, hogy ez sürgős-e, vagy el lehet-e halasztani?


Ha elég bátor vagy, hogy a fenti tanácsaim kipróbáld és legalább egy hónapon keresztül gyakorlod, biztos lehetsz benne, hogy az életedben egy igen jelentős, pozitív változás fog bekúszni! Próbáld ki!


Ne feledd, hogy a függőség akkor következik be, amikor problémák vannak az életedben! Ha teljes életet élsz, ha megfelelő módszereid vannak a nehézségek leküzdésére, mint például a kommunikáció a legközelebbi és legkedvesebb emberrel, akkor kisebb az esélye a függőség kialakulásának. Tehát a tartós megoldás, hogy kevésbé legyen függő a telefontól, nem magáról a telefonról szól. Ez inkább a prioritások megváltoztatásáról szól, és több időt szentel a körülötted lévő embereknek.

Ha szeretnél változtatni az életeden, vagy egy hozzátartozódnak van szüksége segítségre, foglalj időpontot vagy hívj bártan!

Blog

Hasznos cikkek a függőségről

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Ez a cikk összeszedi és bemutatja milyen tényezők állhatnak a játék függőség hátterében, illetve végig veszi milyen lehetőségek segítségével lehet megküzdeni ezzel a kényszerrel.

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Íme 9 tanács, amelyek hasznosak lehetnek, ha azon gondolkodsz, hogy leszokj az alkoholról, vagy szeretnéd ideiglenesen szüneteltetni a fogyasztásod.

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Az alkoholfogyasztás abbahagyása számos pozitív változást hozhat az egészségben és az életmódban. Lehetővé teszi a testnek, hogy meggyógyuljon az alkohol hosszú távú hatásaitól, javítva az általános egészséget és életminőséget.

Társfüggőség jelei és kezelése

Társfüggőség jelei és kezelése

A társfüggőség gyakran érinti az alkohol- vagy drogfüggőségben szenvedő személy házastársát, szülőjét, testvérét, barátját vagy munkatársát. Eredetileg a társfüggő kifejezés a kémiai függőségben szenvedő partnerek, a függő személlyel együtt élő vagy azzal kapcsolatban álló személyek leírására szolgált.

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Még egy alkalmi ivó is tapasztalhatja az alkohol elvonás tüneteit néhány ital elfogyasztása után, de különösen az első 4 napban ezek a tünetek intenzíven jelentkezhetnek. Ezek a tünetek súlyosbodnak attól függően, hogy egy személy mennyi alkoholt fogyaszt, és mennyi ideig iszik ilyen mértékben. Azokban az esetekben, amikor egy személy fizikailag alkoholfüggővé vált, az elvonási tünetek

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség, más néven szerencsejáték-zavar, azt jelenti, hogy az embernek nincs kontrollja a játék iránti vágya felett, annak ellenére, hogy tudja, hogy a játék okoz neki problémákat az életében. A szerencsejáték azt jelenti, hogy valamit, amit értékesnek tartasz, kockára teszel, hogy nagyobb értéket kapj cserébe.

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

A nézeteltérések minden kapcsolatban előfordulnak, de az számít, hogyan kezeljük őket. A partnereddel fennálló probléma megoldásának módja meghatározhatja, hogy a kapcsolatod egészséges vagy egészségtelen

A diszfunkcionális család

A diszfunkcionális család

Ezekben a családi rendszerekben a gyermekek érzelmi szükségletei kielégítetlenek, mert a szülők szükségletei elsőbbséget élveznek. A diszfunkcionális család az, amelynek kölcsönös kapcsolatai inkább rontják, nem pedig előmozdítják tagjai érzelmi és fizikai egészségét és jólétét

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

Hogyan lehet abbahagyni az okostelefon-függőséget?

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

A kokainfüggő egyének gyakran mániás és eufória érzetet keltenek, amikor magasan vannak, és ingerlékenyek lesznek, amikor visszahúzódnak.

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

Nem minden kutató ért egyet azzal, hogy a videojáték káros vagy függőséget okozó tevékenység. Sokan, köztük a szülők is úgy gondolják, hogy a videojátékok tágítják a képzeletet, lehetőséget adnak a gyerekeknek az együttműködésre, és élesítik a kognitív készségeiket.

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

A pszichiátriai és addiktológus körökben heves vita folyik arról, hogy a különböző viselkedési függőségek , mint például a pornófüggőség, „tényleges” függőségnek tekinthető-e. Míg ezen függőségek némelyike, mint például a szerencsejáték-függőség , sokkal elfogadottabb, addig mások, mint a szexfüggőség kevésbé.

Valódi a videojáték-függőség?

Valódi a videojáték-függőség?

Nagyon jó olyan dolgokat csinálni, amiket élvezel, de túl messzire mehetsz egy hobbival? És mikor válik ez függőséggé ? Erre a kérdésre próbálnak választ adni a szakértők a videojátékokkal kapcsolatban.

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

A szintetikus kannabinoidok (vagy szintetikus kannabinoidreceptor-agonisták) olyan anyagok széles skálájának elnevezése, amelyek ugyanazokra az agyi receptorokra hatnak, mint a tetrahidrokannabinol (THC), amely a kannabisz fő pszichoaktív összetevője.

Alapvető generációs különbségek

Alapvető generációs különbségek

Mindenekelőtt legyünk tisztában azzal, hogy mindig vannak különbségek az egyes generációk között. Emlékezz vissza arra, hogy te mivel „borítottad ki” a szüleid, mik voltak azok a szokások, amik számukra teljesen elfogadhatatlanok és igazán helytelenek volt.

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

A fiatalkori szerhasználatnak rendkívül sok tünete lehet. Ezek közül bemutatok párat amire érdemes lehet odafigyelni, ha az az érzésed, hogy drogozik a gyereked.