Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Elkerülheted a baleseteket

Az alkohol a legtöbb súlyos sérülést okozó balesetben szerepet játszik. A közúti balesetek 40%-ában kimutatható az alkoholos befolyásoltság valamelyik fél részéről. Nem szükséges teljesen kiiktatnod az alkoholt a biztonság érdekében. Az ivás harmadára való csökkentés is mérsékelheti a sérülések és a betegnapok számát.

A szíved egészségesebb lesz

Talán azt gondolod, hogy napi egy pohár vörösbor jó hatással van a szívedre, de ez csak akkor igaz, ha betartod a hivatalos ajánlásokat. Ha te ennél többet fogyasztasz, akkor a mérséklés vagy leszokás csökkentheti a vérnyomásod, trigliceridek szintjét és a szívelégtelenség kockázatát.

Regenerálódik a májad

A máj feladata a méreganyagok kiszűrése, az alkohol azonban méreg, ami megterheli a májad. A nagymennyiségű alkoholfogyasztás (férfiaknál hetente legalább 15 egység ital, nőknél 8 vagy ennél több) károsíthatja a szervedet és zsírmájhoz, cirrózishoz és egyéb problémákhoz vezethet. A jó hír viszont, hogy a máj képes a regenerálódásra, ezért, ha csökkented az alkohol fogyasztásod vagy teljesen abbahagyod, akkor jó eséllyel helyreáll a májad működése is.

Ledobhatsz néhány kilót

Fogyás, ha abbahagyod az alkoholfogyaszt

Egy pohár normál sör körülbelül 150 kalóriát tartalmaz, egy pohár bor pedig körülbelül 120-at. Az alkohol, amely túlnyomórészt üres kalóriákból áll, fokozza az étvágyat, impulzívabbá tesz, és így nehezebben tudsz ellenállni az étlapon szereplő sültkrumplinak, vagy más nyalánkságoknak. Tehát ha távol tartod magad az alkoholtól, valószínűleg a mérlegen lévő szám is előbb-utóbb csökkenni fog.

Javulhatnak a kapcsolataid

Ha az alkoholt ésszerű mennyiségben fogyasztjuk egy közösségben, az elősegítheti a hangulat javulását és megkönnyítheti a kapcsolódást másokhoz. Viszont, ha az alkoholt rendszeresen egyedül vagy naponta többször fogyasztod, akkor hamar egészségtelen szokássá válhat. Az ivás abbahagyása javíthatja a kapcsolataidat, a munkádat és az egészségedet, enyhítheti a depressziót és a szorongást, valamint növelheti az önbecsülésedet.

Csökkenhet a rák kialakulásának kockázata

Viszonylag köztudott tény, hogy a rendszeres, nagy mennyiségű italfogyasztás növeli többféle ráktípus kialakulásának kockázatát, ezek között szerepel a nyelőcső-, a száj-, a torok- és a mellrák. Ha csökkentjük vagy abbahagyjuk az alkoholfogyasztást, az jó eséllyel enyhítheti a rák kialakulásának esélyét is.

Javulhat a szexuális életed

Az alkohol kis mennyiségben élénkítőleg hathat a párokra, de ez hamar átcsaphat a másik oldalra, és akkor az ellenkező hatást válthat ki. A férfiaknál merevedési problémák léphetnek fel, a nőknél a szexuális vágy csökkenhet. Ha sikerül mérsékelned az alkoholt, az pozitívan hathat az együttlétek minőségére

Jobban fogsz aludni

Jobb alvás, ha abbahagyod az alkoholfogyaszt

Lehet, hogy az alkohol eleinte álmosítólag hat, de mégis rontja az alvás minőségét, mivel éjszaka többször felébredhetsz. Ezenkívül megzavarhatja az alvás fontos REM-szakaszát és zavarhatja a légzést. Lehet, hogy gyakrabban kell felkelned pisilni. Próbáld ki az alkohol kihagyását, különösen késő délután és este, hogy nyugodtabb legyen az alvásod.

Kevesebbet leszel beteg

Már akár egyetlen alkalom, ahol túl sok italt fogyasztottál 24 órára legyengítheti a szervezeted ellenálló képességét. Ha huzamosabb ideig teszed ezt, az legyengíti az immunrendszered. Ha mérsékeled az alkoholfogyasztásodat, akkor nagyobb eséllyel kerülheted el a betegségeket.

Csökkentheted a vérnyomásod

Ha sokat iszol és magas a vérnyomásod, akkor előfordulhat, hogy az alkoholfogyasztás abbahagyásával visszaállíthatod a vérnyomás értékeidet a normál tartományba. Már a fogyasztás csökkentése is hozhat javulást. A normál vérnyomás értéke 120/80 Hgmm alatt van. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha az értéked 130/80 Hgmm felett van

Tisztítsd meg az agyad

A rendszeres és túlzó alkoholfogyasztás megnehezítheti a gondolkodást vagy az emlékezést. A rendszeres italfogyasztás rontja a távolságok érzékelését és lassítja a szenzomotoros készségeket. Nehezebbé válhat mások érzelmeinek felismerése is, viszont, ha abbahagyod az ivást, az agyad képes visszanyerni ezeket a képességeket.

Jó, ha tudod az elvonásról

Fontos kiemelni, hogy ha komolyabb elvonási tüneteket tapasztalsz az alkoholfogyasztás abbahagyása után – mint például erős szorongás, remegés, hallucinációk vagy rohamok –, akkor azonnal fordulj orvoshoz. Az alkohol elvonás bizonyos esetekben súlyos egészségügyi problémákat okozhat, amelyek orvosi beavatkozást igényelnek. Ne próbálj egyedül megbirkózni ezekkel a tünetekkel, az orvosi szakértők biztonságos és hatékony módon tudnak segíteni a helyzet kezelésében.

Ha szeretnél változtatni az életeden, vagy egy hozzátartozódnak van szüksége segítségre, foglalj időpontot vagy hívj bártan!

Blog

Hasznos cikkek a függőségről

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Ez a cikk összeszedi és bemutatja milyen tényezők állhatnak a játék függőség hátterében, illetve végig veszi milyen lehetőségek segítségével lehet megküzdeni ezzel a kényszerrel.

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Íme 9 tanács, amelyek hasznosak lehetnek, ha azon gondolkodsz, hogy leszokj az alkoholról, vagy szeretnéd ideiglenesen szüneteltetni a fogyasztásod.

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Az alkoholfogyasztás abbahagyása számos pozitív változást hozhat az egészségben és az életmódban. Lehetővé teszi a testnek, hogy meggyógyuljon az alkohol hosszú távú hatásaitól, javítva az általános egészséget és életminőséget.

Társfüggőség jelei és kezelése

Társfüggőség jelei és kezelése

A társfüggőség gyakran érinti az alkohol- vagy drogfüggőségben szenvedő személy házastársát, szülőjét, testvérét, barátját vagy munkatársát. Eredetileg a társfüggő kifejezés a kémiai függőségben szenvedő partnerek, a függő személlyel együtt élő vagy azzal kapcsolatban álló személyek leírására szolgált.

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Még egy alkalmi ivó is tapasztalhatja az alkohol elvonás tüneteit néhány ital elfogyasztása után, de különösen az első 4 napban ezek a tünetek intenzíven jelentkezhetnek. Ezek a tünetek súlyosbodnak attól függően, hogy egy személy mennyi alkoholt fogyaszt, és mennyi ideig iszik ilyen mértékben. Azokban az esetekben, amikor egy személy fizikailag alkoholfüggővé vált, az elvonási tünetek

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség, más néven szerencsejáték-zavar, azt jelenti, hogy az embernek nincs kontrollja a játék iránti vágya felett, annak ellenére, hogy tudja, hogy a játék okoz neki problémákat az életében. A szerencsejáték azt jelenti, hogy valamit, amit értékesnek tartasz, kockára teszel, hogy nagyobb értéket kapj cserébe.

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

A nézeteltérések minden kapcsolatban előfordulnak, de az számít, hogyan kezeljük őket. A partnereddel fennálló probléma megoldásának módja meghatározhatja, hogy a kapcsolatod egészséges vagy egészségtelen

A diszfunkcionális család

A diszfunkcionális család

Ezekben a családi rendszerekben a gyermekek érzelmi szükségletei kielégítetlenek, mert a szülők szükségletei elsőbbséget élveznek. A diszfunkcionális család az, amelynek kölcsönös kapcsolatai inkább rontják, nem pedig előmozdítják tagjai érzelmi és fizikai egészségét és jólétét

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

Hogyan lehet abbahagyni az okostelefon-függőséget?

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

A kokainfüggő egyének gyakran mániás és eufória érzetet keltenek, amikor magasan vannak, és ingerlékenyek lesznek, amikor visszahúzódnak.

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

Nem minden kutató ért egyet azzal, hogy a videojáték káros vagy függőséget okozó tevékenység. Sokan, köztük a szülők is úgy gondolják, hogy a videojátékok tágítják a képzeletet, lehetőséget adnak a gyerekeknek az együttműködésre, és élesítik a kognitív készségeiket.

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

A pszichiátriai és addiktológus körökben heves vita folyik arról, hogy a különböző viselkedési függőségek , mint például a pornófüggőség, „tényleges” függőségnek tekinthető-e. Míg ezen függőségek némelyike, mint például a szerencsejáték-függőség , sokkal elfogadottabb, addig mások, mint a szexfüggőség kevésbé.

Valódi a videojáték-függőség?

Valódi a videojáték-függőség?

Nagyon jó olyan dolgokat csinálni, amiket élvezel, de túl messzire mehetsz egy hobbival? És mikor válik ez függőséggé ? Erre a kérdésre próbálnak választ adni a szakértők a videojátékokkal kapcsolatban.

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

A szintetikus kannabinoidok (vagy szintetikus kannabinoidreceptor-agonisták) olyan anyagok széles skálájának elnevezése, amelyek ugyanazokra az agyi receptorokra hatnak, mint a tetrahidrokannabinol (THC), amely a kannabisz fő pszichoaktív összetevője.

Alapvető generációs különbségek

Alapvető generációs különbségek

Mindenekelőtt legyünk tisztában azzal, hogy mindig vannak különbségek az egyes generációk között. Emlékezz vissza arra, hogy te mivel „borítottad ki” a szüleid, mik voltak azok a szokások, amik számukra teljesen elfogadhatatlanok és igazán helytelenek volt.

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

A fiatalkori szerhasználatnak rendkívül sok tünete lehet. Ezek közül bemutatok párat amire érdemes lehet odafigyelni, ha az az érzésed, hogy drogozik a gyereked.