Online elterelés

Elterelés

Az úgynevezett kis értékű fogyasztói kábítószer-bűncselekmények, ha egy személy csak kis mennyiségű kábítószert fogyaszt, vagy ha a kábítószer-függő kis vagy jelentős mennyiségű kábítószert fogyaszt, és legalább hat egymást követő hónapon keresztül részt vesz a kezelésben. Ezek az esetek büntetőeljárást is vonnak maguk után, de amikor a gyanúsított birtokában van egy dokumentum, amely igazolja, hogy a hat hónapos kezelést befejezte, az ügyét vissza kell vonni, így a bíróság nem fogja bűnösnek találni, és nem bünteti meg. Az elterelést kábítószer-használó esetén kábítószer-kezelésen való részvétellel, alkalmi kábítószer-használó esetén egyéb kábítószer-használati kezelő vagy oktatási és prevenciós szolgáltatás igénybevételével kell megvalósítani.

Mi a teendő, ha az elterelés feltételei adottak?

Az átigazolási feltételek teljesülése esetén tájékoztatást kell adni az átutalás lehetőségéről. Ez általában a rendőrségi vizsgálat során történik. Az átadás elfogadása esetén ennek megfelelő intézkedést kell tenni: a rendőrségnek fel kell függesztenie a büntetőeljárást, vagy ennek elmulasztása esetén az ügyészségnek el kell halasztania a vádemelést. Enélkül akár a bíróság is intézkedhetne, ha a törvényi feltételek teljesülnek. Az átutalás csak egyszer hajtható végre, és egy évig tart. Ezen időszak alatt a gyanúsítottnak hat hónapos folyamatos kezelésben kell részt vennie. Ha ez beigazolódik, azaz a gyanúsított a hatósághoz csatolja a kezelést végző intézménytől kapott igazolást, az eljárást megszüntetik. Ha valaki ezt elfelejti, eljárás indul ellene, de az elsőfokú ítéletig még csatolhat okiratokat.
Ha a gyanúsított nem egyezik bele az elterelésbe, vagy beleegyezik, de az első fokú büntetés lejártát megelőző hat hónapban nem nyújtja be a további teljesítéshez szükséges dokumentumokat, akkor a vádemelést követően a bíróság vagy intézkedik (általában az ügyben). kiskorúak esetében: megrovás vagy felfüggesztett büntetés) vagy pénzbüntetés (általában pénzbüntetés vagy felfüggesztett büntetés, vagy 2007 júniusa óta akár szabadságvesztés is).
Fontos tudni, hogy ha valaki őszintén megmondja, hogy mennyi ideig, milyen gyakran és melyik gyógyszert szedett, azzal rossz szolgálatot tesz magának: 2007 júniusa óta az összefoglalóknak a Mennyiség alapján kell készülniük, így a gyakori fogyasztás esetén akár nagy mennyiség is keletkezhet. Éppen ezért a fogyasztást csak szakorvossal javasolt megbeszélni.

Figyelem! 2013. július 1-től azonban az ún. Az új törvény előírja, hogy nem büntethető az, aki saját használatra kis mennyiségben kábítószert termeszt, állít elő, szerez, birtokol, vagy kábítószert fogyaszt, ha a bűncselekmény elkövetését beismerik és kábítószer-használati igazolást állítanak ki. Legalább hat egymást követő hónapig - kábítószer-függőség kezelésében, egyéb kábítószerrel való visszaélésben részesülő ellátásban vagy prevenciós és oktatási szolgáltatásokban. Lényeges változás, hogy ha az elkövető két éven belül elterelésben vett részt, vagy megállapították a kábítószer-kereskedelemért és -birtoklásért elkövetett büntetőjogi felelősségét, akkor ez a rendelkezés nem alkalmazható.
Tehát amíg eddig minden esetben lehetett élni az eltereléssel egy-egy ügyben, addig ezen túl 2 éven belül csak egyszer. Ezen túl a jogalkotó a büntetés korlátlan enyhítését teszi lehetővé abban az esetben, ha a gyanúsított megnevezi azt a személyt, akitől a kábítószert vásárolta. Ez a rendelkezés megítélésem szerint rendkívül aggályos, hiszen az ilyen jellegű ügyekben e nélkül is számtalanszor előfordul, hogy akár egyetlen terhelő vallomás alapján is megállapít a bíróság bűnösséget megállapították.

Az elterelést Onilne is végezheted, akár külföldről is és nem kell hozzá Magyar TB!

Ha szeretnél változtatni az életeden, vagy egy hozzátartozódnak van szüksége segítségre, foglalj időpontot vagy hívj bártan!

Blog

Hasznos cikkek a függőségről

Online elterelés

Online elterelés

Elterelés online külföldről is

A diszfunkcionális család

A diszfunkcionális család

Ezekben a családi rendszerekben a gyermekek érzelmi szükségletei kielégítetlenek, mert a szülők szükségletei elsőbbséget élveznek. A diszfunkcionális család az, amelynek kölcsönös kapcsolatai inkább rontják, nem pedig előmozdítják tagjai érzelmi és fizikai egészségét és jólétét

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

Hogyan lehet abbahagyni az okostelefon-függőséget?

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

A kokainfüggő egyének gyakran mániás és eufória érzetet keltenek, amikor magasan vannak, és ingerlékenyek lesznek, amikor visszahúzódnak.

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

Nem minden kutató ért egyet azzal, hogy a videojáték káros vagy függőséget okozó tevékenység. Sokan, köztük a szülők is úgy gondolják, hogy a videojátékok tágítják a képzeletet, lehetőséget adnak a gyerekeknek az együttműködésre, és élesítik a kognitív készségeiket.

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

A pszichiátriai és addiktológus körökben heves vita folyik arról, hogy a különböző viselkedési függőségek , mint például a pornófüggőség, „tényleges” függőségnek tekinthető-e. Míg ezen függőségek némelyike, mint például a szerencsejáték-függőség , sokkal elfogadottabb, addig mások, mint a szexfüggőség kevésbé.

Valódi a videojáték-függőség?

Valódi a videojáték-függőség?

Nagyon jó olyan dolgokat csinálni, amiket élvezel, de túl messzire mehetsz egy hobbival? És mikor válik ez függőséggé ? Erre a kérdésre próbálnak választ adni a szakértők a videojátékokkal kapcsolatban.

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

A szintetikus kannabinoidok (vagy szintetikus kannabinoidreceptor-agonisták) olyan anyagok széles skálájának elnevezése, amelyek ugyanazokra az agyi receptorokra hatnak, mint a tetrahidrokannabinol (THC), amely a kannabisz fő pszichoaktív összetevője.

Alapvető generációs különbségek

Alapvető generációs különbségek

Mindenekelőtt legyünk tisztában azzal, hogy mindig vannak különbségek az egyes generációk között. Emlékezz vissza arra, hogy te mivel „borítottad ki” a szüleid, mik voltak azok a szokások, amik számukra teljesen elfogadhatatlanok és igazán helytelenek volt.

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

A fiatalkori szerhasználatnak rendkívül sok tünete lehet. Ezek közül bemutatok párat amire érdemes lehet odafigyelni, ha az az érzésed, hogy drogozik a gyereked.

Elterelés – Tájékoztatás a Megelőző-Felvilágosító Szolgáltatásról

Elterelés – Tájékoztatás a Megelőző-Felvilágosító Szolgáltatásról

A törvény szerint, ha valaki csak kisebb súlyú, fogyasztói típusú drogos bűncselekményt követ el és részt vesz egy legalább hat hónapos folyamatos „drog-kezelésen”, akkor nem fogják megbüntetni (ezt nevezik elterelésnek).

Elterelés – Megelőző – Felvilágosító Szolgáltatás

Elterelés – Megelőző – Felvilágosító Szolgáltatás

Az elterelés alternatívát nyújt a büntető eljárás alá vont személyeknek, hogy a hat hónapos kurzuson való részvétellel kiváltsák a büntetést, amit kábítószer (illegális szer) fogyasztás, birtoklás miatt kiszabnának rájuk.