Társfüggőség jelei és kezelése

A társfüggőség egy tanult viselkedés, amely egyik generációról a másikra örökölhető. Ez egy érzelmi és viselkedési állapot, amely befolyásolja az egyén azon képességét, hogy egészséges, kölcsönösen kielégítő kapcsolatot alakítson ki. „Kapcsolatfüggőségnek” is nevezik, mivel a társfüggőségben szenvedők gyakran egyoldalú, érzelmileg romboló és/vagy bántalmazó kapcsolatokat alakítanak ki vagy tartanak fenn. A rendellenességet először körülbelül tíz évvel ezelőtt azonosították az alkoholista családok közötti interperszonális kapcsolatok évekig tartó tanulmányozásának eredményeként. A társfüggő viselkedést úgy tanuljuk meg, hogy figyelünk és utánozunk más családtagokat, akik ilyen viselkedést tanúsítanak.

Kit érint a társfüggőség?

A társfüggőség gyakran érinti az alkohol- vagy drogfüggőségben szenvedő személy házastársát, szülőjét, testvérét, barátját vagy munkatársát. Eredetileg a társfüggő kifejezés a kémiai függőségben szenvedő partnerek, a függő személlyel együtt élő vagy azzal kapcsolatban álló személyek leírására szolgált. Hasonló mintákat tapasztaltak azoknál az embereknél, akik krónikus vagy mentálisan beteg egyénekkel éltek kapcsolatban. Mára azonban ez a kifejezés kibővült minden társfüggő személyre, bármely diszfunkcionális családból.

Mi az a diszfunkcionális család, és hogyan vezet társfüggőséghez?

A diszfunkcionális család az, amelynek tagjai félelemtől, haragtól, fájdalomtól vagy szégyentől szenvednek, amelyet figyelmen kívül hagynak vagy tagadnak. A mögöttes problémák közé tartozhat a következők bármelyike:

 • Egy családtag kábítószer-, alkohol-, kapcsolat-, munka-, étel-, szex- vagy szerencsejáték-függősége.
 • Fizikai, érzelmi vagy szexuális bántalmazás megléte.
 • Krónikus mentális vagy testi betegségben szenvedő családtag jelenléte.

A diszfunkcionális családok nem ismerik el a problémák létezését. Nem beszélnek róluk, nem állnak velük szemben. Ennek eredményeként a családtagok megtanulják elfojtani az érzelmeiket és figyelmen kívül hagyni saját szükségleteiket. „túlélőkké” válnak. Olyan viselkedésmódokat alakítanak ki, amelyek segítenek megtagadni, figyelmen kívül hagyni vagy elkerülni a nehéz érzelmeket. Leválasztják magukat. Nem beszélnek. Nem érnek hozzá. Nem konfrontálódnak. Nem érzik. Nem bíznak. A diszfunkcionális család tagjainak identitása, érzelmi fejlődése gyakran gátolt

A figyelem és az energia a beteg vagy szenvedélybeteg családtagra összpontosul. A társfüggő személy jellemzően feláldozza szükségleteit, hogy gondoskodjon egy betegről. Amikor a társeltartottak mások egészségét, jólétét és biztonságát a sajátjuk elé helyezik, elveszíthetik kapcsolatukat saját szükségleteikkel, vágyaikkal és önérzetükkel.

Hogyan viselkednek a társfüggő emberek?

A társeltartottaknak alacsony az önértékelésük, és bármit keresnek magukon kívül, hogy jobban érezzék magukat. Nehezükre esik „önmaguk lenni”. Vannak, akik alkohollal, drogokkal vagy nikotinnal próbálják jobban érezni magukat – és függővé válnak. Mások kényszeres viselkedést, például munkamániát, szerencsejátékot vagy válogatás nélküli szexuális tevékenységet alakíthatnak ki.

Jó szándékuk van. Megpróbálnak gondoskodni a nehézségekkel küzdő személyről, de a gondoskodás kényszeressé és legyőzővé válik. A társeltartottak gyakran mártírszerepet vállalnak, és „jótevőivé” válnak a rászoruló egyénnek. A feleség fedezheti alkoholista férjét; az anya kifogásokat kereshet iskolakerülő gyermeke miatt; vagy az apa „meghúzhat némi szálat”, hogy gyermeke ne szenvedje el a bűnöző magatartás következményeit.

A probléma az, hogy ezek az ismételt mentési kísérletek lehetővé teszik, hogy a rászoruló egyén pusztító úton haladjon, és még inkább függjön a „jótevő” egészségtelen gondozásától. Ahogy ez a támaszkodás növekszik, a társfüggőben a jutalom és az elégedettség érzése alakul ki, amiért „szükség van rá”. Amikor a gondoskodás kényszeressé válik, a társfüggő választástalannak és tehetetlennek érzi magát a kapcsolatban, de nem tud kiszakadni az azt okozó viselkedési körből. A társeltartottak áldozatnak tekintik magukat, és a szerelmi és baráti kapcsolatokban ugyanez a gyengeség vonzza őket.

A Társfüggő emberek jellemzői:

 • Túlzott felelősségérzet mások tetteiért
 • Hajlam arra, hogy mindig többet tegyenek, mint amennyit a maguk része
 • Hajlamos arra, hogy megsérüljenek, ha az emberek nem ismerik fel erőfeszítéseiket
 • Egészségtelen függőség a kapcsolatoktól. A társfüggő bármit megtesz, hogy kitartson egy kapcsolatban; hogy elkerülje az elhagyottság érzését
 • Rendkívüli igény a jóváhagyásra és az elismerésre
 • Bűntudat önérvényesítéskor
 • Kényszerítő igény mások irányítására
 • Önmagunkba és/vagy másokba vetett bizalom hiánya
 • Félelem az elhagyatottságtól vagy az egyedülléttől
 • Az érzések azonosításának nehézsége
 • Merevség/változáshoz való alkalmazkodási nehézség
 • Problémák az intimitással/határokkal
 • Krónikus harag
 • Hazugság/becstelenség
 • Gyenge kommunikáció
 • Döntéshozatali nehézségek

Kérdőív a társfüggőség jeleinek azonosítására

Úgy tűnik, hogy ez az állapot különböző mértékben fordul elő, és a tünetek intenzitása a súlyosság spektrumában van, szemben a mindent vagy semmit skálával. Felhívjuk figyelmét, hogy csak szakképzett szakember állíthatja fel a társfüggőséget; nem mindenki szenved társfüggőségben, aki ezeket a tüneteket tapasztalja.

társfüggőség jelei
 1. Csendben maradsz, hogy elkerüld a vitákat?
 2. Mindig aggaszt mások rólad alkotott véleménye?
 3. Éltél már együtt valakivel, akinek alkohol- vagy drogproblémája van?
 4. Éltél már együtt valakivel, aki megüt vagy lekicsinyel?
 5. Mások véleménye fontosabb, mint a sajátod?
 6. Nehezen alkalmazkodik a munkahelyi vagy otthoni változásokhoz?
 7. Elutasítottnak érzi magát, amikor jelentős mások barátaival töltenek időt?
 8. Kételkedsz abban, hogy azzá válsz, aki lenni szeretnél?
 9. Kényelmetlen, hogy kifejezze valódi érzéseit másoknak?
 10. Érezted már magad alkalmatlannak?
 11. „Rossz embernek” érzi magát, amikor hibázik?
 12. Nehezen fogadja a bókokat vagy ajándékokat?
 13. Érez-e megaláztatást, amikor gyermeke vagy házastársa hibát követ el?
 14. Gondolod, hogy az emberek az életedben lefelé mennének a folyamatos erőfeszítéseid nélkül?
 15. Gyakran szeretnéd, ha valaki segítene elintézni a dolgokat?
 16. Nehezen tud beszélni az illetékesekkel, például a rendőrséggel vagy a főnökével?
 17. Zavarban vagy attól, hogy ki vagy, vagy merre tartasz az életeddel?
 18. Nehezen mond nemet, amikor segítséget kérnek?
 19. Nehezen kér segítséget?
 20. Annyi dolgod van egyszerre, hogy egyiknek sem tudsz igazságot tenni?

Ha ezen tünetek közül többel is azonosul; elégedetlen önmagával vagy kapcsolataival; érdemes megfontolni szakember segítségét.

Hogyan kezelik a társfüggőséget?

Mivel a társfüggőség általában az egyén gyermekkorában gyökerezik, a kezelés gyakran magában foglalja a korai gyermekkori problémák feltárását és a jelenlegi destruktív viselkedésmintákhoz való viszonyukat. A kezelés magában foglalja az oktatást, a tapasztalati csoportokat, valamint az egyéni és csoportos terápiát, amelyen keresztül a társfüggők újra felfedezik önmagukat, és azonosítják az önpusztító viselkedési mintákat. A kezelés arra is összpontosít, hogy segítse a betegeket abban, hogy kapcsolatba lépjenek a gyermekkoruk során eltemetett érzésekkel, valamint a család dinamikájának rekonstrukciója. A cél az, hogy újra átélhessék érzéseik teljes skáláját.

Amikor megjelenik a társfüggőség

Az egészségtelen viselkedés megváltoztatásának első lépése annak megértése. Fontos, hogy a társeltartottak és családtagjaik tájékozódjanak a függőség lefolyásáról és ciklusáról, valamint arról, hogyan terjed ki kapcsolataikra. A könyvtárak, a kábítószerrel és alkohollal való visszaélést kezelő központok és a mentálhigiénés központok gyakran kínálnak oktatási anyagokat és programokat a nyilvánosság számára.

Sok változásra és növekedésre van szükség a társeltartottnak és családjának. Minden olyan gondoskodó magatartást, amely lehetővé teszi vagy lehetővé teszi a bántalmazás folytatását a családban, fel kell ismerni és meg kell állítani. A társfüggőnek fel kell ismernie és fel kell vállalnia érzéseit és szükségleteit. Ez magában foglalhatja azt, hogy megtanuljunk „nem”-et mondani, szeretőnek, de keménynek lenni, és megtanuljunk önállónak lenni. Az emberek szabadságot, szeretetet és nyugalmat találnak gyógyulásukban.

A remény a további tanulásban rejlik. Minél jobban megérti a társfüggőséget, annál jobban tud megbirkózni a hatásaival. Ha információért és segítségért folyamodunk, az segíthet valakinek egészségesebb, teljesebb életet élni.

Ha szeretnél változtatni az életeden, vagy egy hozzátartozódnak van szüksége segítségre, foglalj időpontot vagy hívj bártan!

Blog

Hasznos cikkek a függőségről

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Ez a cikk összeszedi és bemutatja milyen tényezők állhatnak a játék függőség hátterében, illetve végig veszi milyen lehetőségek segítségével lehet megküzdeni ezzel a kényszerrel.

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Íme 9 tanács, amelyek hasznosak lehetnek, ha azon gondolkodsz, hogy leszokj az alkoholról, vagy szeretnéd ideiglenesen szüneteltetni a fogyasztásod.

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Az alkoholfogyasztás abbahagyása számos pozitív változást hozhat az egészségben és az életmódban. Lehetővé teszi a testnek, hogy meggyógyuljon az alkohol hosszú távú hatásaitól, javítva az általános egészséget és életminőséget.

Társfüggőség jelei és kezelése

Társfüggőség jelei és kezelése

A társfüggőség gyakran érinti az alkohol- vagy drogfüggőségben szenvedő személy házastársát, szülőjét, testvérét, barátját vagy munkatársát. Eredetileg a társfüggő kifejezés a kémiai függőségben szenvedő partnerek, a függő személlyel együtt élő vagy azzal kapcsolatban álló személyek leírására szolgált.

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Még egy alkalmi ivó is tapasztalhatja az alkohol elvonás tüneteit néhány ital elfogyasztása után, de különösen az első 4 napban ezek a tünetek intenzíven jelentkezhetnek. Ezek a tünetek súlyosbodnak attól függően, hogy egy személy mennyi alkoholt fogyaszt, és mennyi ideig iszik ilyen mértékben. Azokban az esetekben, amikor egy személy fizikailag alkoholfüggővé vált, az elvonási tünetek

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség, más néven szerencsejáték-zavar, azt jelenti, hogy az embernek nincs kontrollja a játék iránti vágya felett, annak ellenére, hogy tudja, hogy a játék okoz neki problémákat az életében. A szerencsejáték azt jelenti, hogy valamit, amit értékesnek tartasz, kockára teszel, hogy nagyobb értéket kapj cserébe.

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

A nézeteltérések minden kapcsolatban előfordulnak, de az számít, hogyan kezeljük őket. A partnereddel fennálló probléma megoldásának módja meghatározhatja, hogy a kapcsolatod egészséges vagy egészségtelen

A diszfunkcionális család

A diszfunkcionális család

Ezekben a családi rendszerekben a gyermekek érzelmi szükségletei kielégítetlenek, mert a szülők szükségletei elsőbbséget élveznek. A diszfunkcionális család az, amelynek kölcsönös kapcsolatai inkább rontják, nem pedig előmozdítják tagjai érzelmi és fizikai egészségét és jólétét

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

Hogyan lehet abbahagyni az okostelefon-függőséget?

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

A kokainfüggő egyének gyakran mániás és eufória érzetet keltenek, amikor magasan vannak, és ingerlékenyek lesznek, amikor visszahúzódnak.

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

Nem minden kutató ért egyet azzal, hogy a videojáték káros vagy függőséget okozó tevékenység. Sokan, köztük a szülők is úgy gondolják, hogy a videojátékok tágítják a képzeletet, lehetőséget adnak a gyerekeknek az együttműködésre, és élesítik a kognitív készségeiket.

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

A pszichiátriai és addiktológus körökben heves vita folyik arról, hogy a különböző viselkedési függőségek , mint például a pornófüggőség, „tényleges” függőségnek tekinthető-e. Míg ezen függőségek némelyike, mint például a szerencsejáték-függőség , sokkal elfogadottabb, addig mások, mint a szexfüggőség kevésbé.

Valódi a videojáték-függőség?

Valódi a videojáték-függőség?

Nagyon jó olyan dolgokat csinálni, amiket élvezel, de túl messzire mehetsz egy hobbival? És mikor válik ez függőséggé ? Erre a kérdésre próbálnak választ adni a szakértők a videojátékokkal kapcsolatban.

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

A szintetikus kannabinoidok (vagy szintetikus kannabinoidreceptor-agonisták) olyan anyagok széles skálájának elnevezése, amelyek ugyanazokra az agyi receptorokra hatnak, mint a tetrahidrokannabinol (THC), amely a kannabisz fő pszichoaktív összetevője.

Alapvető generációs különbségek

Alapvető generációs különbségek

Mindenekelőtt legyünk tisztában azzal, hogy mindig vannak különbségek az egyes generációk között. Emlékezz vissza arra, hogy te mivel „borítottad ki” a szüleid, mik voltak azok a szokások, amik számukra teljesen elfogadhatatlanok és igazán helytelenek volt.

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

A fiatalkori szerhasználatnak rendkívül sok tünete lehet. Ezek közül bemutatok párat amire érdemes lehet odafigyelni, ha az az érzésed, hogy drogozik a gyereked.