A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

Mi a szerencsejáték függőség?

A szerencsejáték függőség, más néven szerencsejáték-zavar, azt jelenti, hogy az embernek nincs kontrollja a játék iránti vágya felett, annak ellenére, hogy tudja, hogy a játék okoz neki problémákat az életében. A szerencsejáték azt jelenti, hogy valamit, amit értékesnek tartasz, kockára teszel, hogy nagyobb értéket kapj cserébe.

A szerencsejáték ugyanúgy befolyásolhatja az agy jutalmazási rendszerét , mint a drogok vagy az alkohol, ami függőséghez vezethet. Ha valaki szerencsejáték-függő, az azt jelenti, hogy folyamatosan és kényszeresen kockázatot keres, amik veszteségeket okoznak, felemésztik a megtakarításokat és adósságot okoznak. Az ember el is titkolhatja a játék iránti vágyát, és akár lopáshoz is folyamodhat, hogy fenntartsa a függőségét.

A szerencsejáték függőség olyan súlyos állapot, ami képes tönkretenni az emberek életét. Bár a szerencsejáték függőség kezelése kihívást jelent, sok ember, aki küzd a szerencsejáték-kényszerrel, segítséget talált professzionális kezelésen keresztül.

Honnan ismerhető fel a szerencsejáték függőség?

A szerencsejáték függőség jelei és tünetei a következők lehetnek:

 • A szerencsejátékkal való túlzott foglalkozás, például a szerencsejáték-tevékenységek folyamatos tervezése és az, hogy hogyan szerezzen több pénzt a játékhoz
 • Egyre több pénz játszására van szüksége, hogy ugyanazt az izgalmat érezze
 • Megpróbálja ellenőrizni, visszaszorítani vagy leállítani a szerencsejátékot, de sikertelenül
 • Nyugtalan vagy ingerlékeny lehet, amikor megpróbálja csökkenteni a szerencsejátékok számát
 • A szerencsejátékot használja problémái elkerülésére vagy az általuk okozott érzelmek (érzéketlenség, bűntudat, szorongás, depresszió) enyhítésére
 • Megpróbálja visszaszerezni az elvesztett pénzt több szerencsejátékkal (veszteségek hajszolása)
 • Hazudik a családtagjainak vagy másoknak a szerencsejáték mértékéről
 • Fontos kapcsolatok, munkahely, iskolai vagy munkalehetőségek kockáztatása vagy elvesztése a szerencsejáték miatt
 • Másoktól kér segítséget az anyagi gondok miatt, mert túl sok pénzt költött el a szerencsejátékra

Általában azok az emberek, akik csak alkalmi játékosok, megállnak, amikor veszítenek, vagy korlátozzák, hogy mennyit hajlandóak veszíteni. Azonban azok az emberek, akik szerencsejáték-függőséggel küzdenek, kénytelenek folytatni a játékot, hogy visszaszerezzék a pénzüket - ez a minta idővel egyre rombolóbbá válik. Előfordulhat, hogy lopáshoz vagy csaláshoz fordulnak, hogy szerencsejátékból pénzt szerezzenek.

Néhány szerencsejáték-függő embernél rövidebb időszakok jelentkeznek, amikor kevesebbet vagy egyáltalán nem játszanak. De ha nem kapnak kezelést, ezek a remissziók általában nem tartósak.

szerencsejáték függőség

Mikor kell szakemberhez fordulni?

Ha valaki már arról értesítette Önt, hogy aggódik a szerencsejáték miatt, akkor érdemes meghallgatni az aggodalmát. A tagadás sokszor jellemző azokra, akik kényszeresen vagy addiktívan játszanak, így nehéz lehet felismerni, hogy valóban van-e probléma.

Okok

Az okok, amelyek miatt valaki szerencsejáték-függővé válik, általában a biológiai, genetikai és környezeti tényezők összjátéka. Bizonyos embereknél a szerencsejáték képes stimulálni az agy jutalmazási rendszerét, ami függőséghez vezethet. Bizonyos mentális egészségi állapotok, például a depresszió vagy a szorongás, is hajlamosíthatnak az embereket a szerencsejátékra. Ha Önnek olyan problémái vannak, amelyeket nehéz kezelni, és a szerencsejátékot használja problémái elkerülésére, akkor érdemes lehet orvoshoz vagy mentális egészségügyi szakemberhez fordulni.

Kockázati tényezők

Bár a legtöbb embernél, aki kártyázik vagy fogad, soha nem alakul ki szerencsejáték-probléma, bizonyos tényezők gyakrabban kapcsolódnak a szerencsejáték-kényszerhez:

 • Mentális egészségügyi problémák: A kényszeresen szerencsejátékot játszó embereknek gyakran vannak kábítószer-használati problémái, személyiségzavarai, depressziójuk vagy szorongásaik. A szerencsejáték-kényszer társulhat bipoláris zavarral, rögeszmés-kényszeres zavarral (OCD) vagy figyelemhiányos/hiperaktivitási zavarral (ADHD).
 • Kor: A szerencsejáték-kényszer gyakoribb a fiatalabb és középkorúak körében. A gyermek- vagy tinédzserkorban folytatott szerencsejáték növeli a szerencsejáték-kényszer kialakulásának kockázatát. De a szerencsejáték-kényszer az idősebb felnőtt lakosság körében is problémát jelenthet.
 • Nem: A szerencsejáték-kényszer gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél. A szerencsejátékkal foglalkozó nők általában később kezdik az életüket, és hamarabb válhatnak függővé. A férfiak és nők szerencsejáték-mintái azonban egyre hasonlóbbá váltak.
 • Családi vagy baráti befolyás: Ha családtagjainak vagy barátainak szerencsejáték-problémák vannak, nagyobb az esélye annak, hogy Ön is.
 • A Parkinson-kór és a nyugtalan láb szindróma kezelésére használt gyógyszerek: A dopamin agonistáknak nevezett gyógyszereknek van egy ritka mellékhatása, amely bizonyos embereknél kényszeres viselkedést, köztük szerencsejátékot okozhat.
 • Bizonyos személyiségjellemzők: Ha erős a versenyhelyzet, egy munkamániás, impulzív, nyugtalan vagy könnyen unatkozik, növelheti a szerencsejáték-kényszer kockázatát.

Lehetséges következmények

A szerencsejáték-függőségnek mélyreható és hosszan tartó következményei lehetnek az életedben, például:

 • Párkapcsolati problémák
 • Pénzügyi problémák, beleértve a csődöt is
 • Jogi problémák vagy börtönbüntetés
 • Rossz munkateljesítmény vagy munkahely elvesztése
 • Rossz általános egészségi állapot
 • Öngyilkosság, öngyilkossági kísérlet vagy öngyilkossági gondolatok

Megelőzés

Bár nincs bevált módszer a szerencsejáték függőség megelőzésére, hasznosak lehetnek a fokozottan veszélyeztetett egyéneket és csoportokat célzó oktatási programok.

Ha kockázati tényezői vannak a szerencsejáték-kényszernek, fontolja meg, hogy kerülje a szerencsejáték bármilyen formáját, a szerencsejátékot játszó személyeket és azokat a helyeket, ahol szerencsejátékot játszanak. Kapjon kezelést a probléma legkorábbi jelére, hogy megelőzze a szerencsejáték rosszabbodását.

Ha szeretnél változtatni az életeden, vagy egy hozzátartozódnak van szüksége segítségre, foglalj időpontot vagy hívj bártan!

Blog

Hasznos cikkek a függőségről

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Még egy alkalmi ivó is tapasztalhatja az alkohol elvonás tüneteit néhány ital elfogyasztása után, de különösen az első 4 napban ezek a tünetek intenzíven jelentkezhetnek. Ezek a tünetek súlyosbodnak attól függően, hogy egy személy mennyi alkoholt fogyaszt, és mennyi ideig iszik ilyen mértékben. Azokban az esetekben, amikor egy személy fizikailag alkoholfüggővé vált, az elvonási tünetek

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség, más néven szerencsejáték-zavar, azt jelenti, hogy az embernek nincs kontrollja a játék iránti vágya felett, annak ellenére, hogy tudja, hogy a játék okoz neki problémákat az életében. A szerencsejáték azt jelenti, hogy valamit, amit értékesnek tartasz, kockára teszel, hogy nagyobb értéket kapj cserébe.

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

A nézeteltérések minden kapcsolatban előfordulnak, de az számít, hogyan kezeljük őket. A partnereddel fennálló probléma megoldásának módja meghatározhatja, hogy a kapcsolatod egészséges vagy egészségtelen

A diszfunkcionális család

A diszfunkcionális család

Ezekben a családi rendszerekben a gyermekek érzelmi szükségletei kielégítetlenek, mert a szülők szükségletei elsőbbséget élveznek. A diszfunkcionális család az, amelynek kölcsönös kapcsolatai inkább rontják, nem pedig előmozdítják tagjai érzelmi és fizikai egészségét és jólétét

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

Hogyan lehet abbahagyni az okostelefon-függőséget?

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

A kokainfüggő egyének gyakran mániás és eufória érzetet keltenek, amikor magasan vannak, és ingerlékenyek lesznek, amikor visszahúzódnak.

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

Nem minden kutató ért egyet azzal, hogy a videojáték káros vagy függőséget okozó tevékenység. Sokan, köztük a szülők is úgy gondolják, hogy a videojátékok tágítják a képzeletet, lehetőséget adnak a gyerekeknek az együttműködésre, és élesítik a kognitív készségeiket.

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

A pszichiátriai és addiktológus körökben heves vita folyik arról, hogy a különböző viselkedési függőségek , mint például a pornófüggőség, „tényleges” függőségnek tekinthető-e. Míg ezen függőségek némelyike, mint például a szerencsejáték-függőség , sokkal elfogadottabb, addig mások, mint a szexfüggőség kevésbé.

Valódi a videojáték-függőség?

Valódi a videojáték-függőség?

Nagyon jó olyan dolgokat csinálni, amiket élvezel, de túl messzire mehetsz egy hobbival? És mikor válik ez függőséggé ? Erre a kérdésre próbálnak választ adni a szakértők a videojátékokkal kapcsolatban.

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

A szintetikus kannabinoidok (vagy szintetikus kannabinoidreceptor-agonisták) olyan anyagok széles skálájának elnevezése, amelyek ugyanazokra az agyi receptorokra hatnak, mint a tetrahidrokannabinol (THC), amely a kannabisz fő pszichoaktív összetevője.

Alapvető generációs különbségek

Alapvető generációs különbségek

Mindenekelőtt legyünk tisztában azzal, hogy mindig vannak különbségek az egyes generációk között. Emlékezz vissza arra, hogy te mivel „borítottad ki” a szüleid, mik voltak azok a szokások, amik számukra teljesen elfogadhatatlanok és igazán helytelenek volt.

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

A fiatalkori szerhasználatnak rendkívül sok tünete lehet. Ezek közül bemutatok párat amire érdemes lehet odafigyelni, ha az az érzésed, hogy drogozik a gyereked.