A videojáték-függőség tünetei és kezelése

A videojátékok az 1970-es évek óta ragadják meg az amerikaiak képzeletét, a nagyon egyszerű játékok bevezetésével. Bár ezeknek az alapprogramoknak a grafikai jellemzői primitívek voltak a mai összetett, sokrétű játékokhoz képest, sok gyerek, tinédzser és felnőtt hamar elbűvölte ezt az új időtöltést. Hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy a videojátékok sok időt emészthetnek fel, mivel a játékosok többször is megpróbáltak nyerni. Manapság a videojáték-függőséget a játékkényszerhez hasonló folyamatfüggőségként ismerik el, amelyben a nyerési rohanás válik a játék egyik elsődleges motivációjává.

A videojátékok kezdetén a legtöbb játék csak játéktermi gépeken volt elérhető, amelyek nem voltak elérhetőek a nap 24 órájában. Napjainkban a közösségi oldalak egyik legnépszerűbb szolgáltatása a játékok, amelyek szinte folyamatosan játszhatók kézi játékeszközökön, személyi számítógépeken vagy okostelefonokon. A videojátékok sokkal kidolgozottabbak lettek, gazdag alternatív világokkal, több karakterrel és bonyolult történetszálakkal. Az introvertált gyerekek vagy tinédzserek azt tapasztalhatják, hogy elkerülhetik az „igazi” társaikkal való interakciót, ha elsősorban más online játékosokkal lépnek kapcsolatba, félelmetes adottságokkal és képességekkel rendelkező karakterek képében.

Amikor a játék függőséggé válik 

Amikor a játékból függőség válik Nem minden kutató ért egyet abban, hogy a videojáték káros vagy függőséget okozó tevékenység. Sokan, köztük a szülők is úgy gondolják, hogy a videojátékok tágítják a képzeletet, lehetőséget adnak a gyerekeknek az együttműködésre, és élesítik a kognitív készségeiket. Ám amikor a fiatalok idejük nagy részét videojátékokkal töltik iskolai munka, testmozgás, családi események vagy társasági tevékenységek rovására, a játék előnyei kevésbé tűnnek biztosnak.

Némi vita folyik arról, hogy a videojáték a szerencsejátékhoz, a kábítószerrel való visszaéléshez vagy az alkoholizmushoz hasonlítható-e.

A Psychology Today kijelenti, hogy a videojátékok és a szerencsejátékok összehasonlítása hibás, mivel a videojátékokkal nem jár pénzügyi tét vagy anyagi veszteség. A videojáték megnyeréséhez kognitív képességekre és éles reflexekre van szükség, míg a szerencsejátékon a szerencse kérdése.

A játék addiktív minőségének forrása még mindig ismeretlen, de a kutatók azt javasolják, hogy ezeknek a játékoknak a játéka és megnyerése a dopamin felszabadulását idézheti elő, amely egy agyi vegyi anyag, amely javítja a hangulatot és energialöketet biztosít. A dopamin ugyanaz a neurotranszmitter, amely más függőséget okozó tevékenységekben is részt vesz, például alkohollal vagy kábítószerrel.

A mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve, a pszichiátriai betegségek végleges útmutatója a videojáték-függőséget jelenleg nem ismeri el addiktív rendellenességként. De a valós tevékenységek vagy kötelezettségek rovására történő játékokkal való megszállott elfoglaltság megosztja a függőséget okozó viselkedés bizonyos jellemzőit. Hogyan tudhatja meg egy szülő, hogy a játék már nem egyszerű szórakozás, és függővé vált?

Íme néhány fő figyelmeztető jel, amire figyelni kell

- Gyenge iskolai, munkahelyi vagy háztartási kötelezettségek teljesítése a játékkal való elfoglaltság következtében

- Más hobbi vagy baráti kapcsolatok elhanyagolása

- A személyes higiénia vagy az ápolás romlása

- Képtelenség korlátozni a játékkal eltöltött időt

- Az ingerlékenység, szorongás vagy düh jelei, amikor kénytelenek abbahagyni a játékot, még rövid időre is

- Több időt kell tölteni játékkal vagy intenzívebben játszani annak érdekében, hogy ugyanazt az élvezetet érje el

- Fizikai vagy pszichológiai elvonási tünetek, például étvágytalanság, álmatlanság, izgatottság vagy érzelmi kitörések, ha a játékot elveszik

- A videojátékok használata a munkahelyi vagy iskolai stresszes helyzetek, illetve az otthoni konfliktusok elkerülésére

- Nem a gyerekek és a tinédzserek az egyetlenek, akik kiszolgáltatottak lehetnek a videojáték-függőséggel szemben. A felnőttek órákon át videojátékokkal is játszhatnak ahelyett, hogy munkatevékenységet folytatnának, hobbikat űznének, vagy időt szánnának partnereikre vagy gyermekeikre. Amikor a felnőttek már nem tudják ellenőrizni, hogy mennyi időt töltenek videojátékokkal, vagy ha munkájuk vagy kapcsolataik megsérülnek a videojátékok miatt, akkor előfordulhat, hogy átlépték a határt a kikapcsolódástól a függőség felé.

Népszerű hiedelmek a videojátékokról

Sok tévhit és tévhit kering a videojátékokkal kapcsolatban. Egyes irányzatokban ezek a számítógépes programok teljesen negatívak, és elősegítik az erőszakot, a szexizmust és a társadalmi elszigetelődést a fiatalok körében. Más nézőpontok szerint a videojátékok értékes eszközei lehetnek az oktatásnak és a jellemfejlesztésnek, lehetővé téve a gyerekeknek, hogy szimulálják a hatalmas hősök szerepét. A valóságban a videojátékoknak vannak pozitív és negatív tulajdonságai is, és a játék hatása gyakran függ a játékos játékhoz és általában az élethez való hozzáállásától.

A Parenting Science azt javasolja, hogy a videojátékok lenyűgöző minősége nem egy addiktív reakciónak köszönhető, hanem egy pszichológiai jelenségnek, az úgynevezett „áramlásnak”. Az áramlás akkor megy végbe, amikor az egyének annyira elmerülnek egy tevékenységben, hogy elvesztik az időérzéküket. Bármilyen lebilincselő tevékenység – akár munkahelyi vagy iskolai projektek – a flow érzését válthatja ki, amint az embert magával ragadja a folyamat. Bár nincs feltétlenül baj abban, ha elmerülünk egy lebilincselő, oktató játékban, ez a folyamat kényszeressé válhat, ha a felhasználó nem tud megállni, és ha más fontos tevékenységtől vagy kapcsolattól elveszi az időt.

Egészségügyi kockázatok és aggodalmak

A kényszeres videojátékok negatív hatással lehetnek a fejlődő szellemre vagy testre. A felnőtt játékosok is megszenvedhetik a kanapén vagy a számítógép asztalánál eltöltött órák hatásait.

Az alábbiakban felsorolunk néhányat a fiatalabb játékosokkal kapcsolatos legfontosabb problémák közül:

Ülő életmód:

A számítógép előtt vagy eszköz előtt ülve eltöltött órák megterhelhetik egy fiatal szervezetét. A videojátékokkal kapcsolatos fizikai gyakorlatok hiánya közegészségügyi aggodalmakhoz vezetett a súlygyarapodás, a rossz testtartás és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatához, a gyermekek és tizenévesek körében.

A társadalmi szerepvállalás hiánya:

Bár a videojátékokhoz számítógépes környezetben kell együttműködni másokkal, nem feltétlenül készítik fel a gyerekeket a társaikkal való szocializáció valóságára. A másokkal való interakció megtanulása egy fontos szociális készség, amelyet figyelmen kívül hagyhatnak azok az egyének, akik túl sok időt töltenek játékkal.

Koncentrációs és figyelemproblémák:

Aggodalomra ad okot, hogy a videojátékok gyors mozgásai és gyors ütemű akciói a játékosok koncentrációjának elvesztését idézik elő. Azok a gyerekek, akik sok időt töltenek videojátékokkal, kevésbé érdeklődhetnek például a könyvek olvasása iránt, ami koncentráltabb, hosszabb figyelmet igényel.

Fejlesztési feladatok kerülése:

A serdülőkor az önmegismerés és a személyes fejlődés időszaka. Ahhoz, hogy felnőttekké váljanak, akik képesek vállalni az élet kihívásait, a tinédzsereknek meg kell tanulniuk szembenézni a fájdalmas érzelmekkel és a kínos társadalmi tapasztalatokkal. Megfelelő használat esetén a fantasy-szerepjátékok segíthetnek a gyerekeknek megtanulni és alkalmazni olyan értékes jellemvonásokat, amelyek segíthetik őket a másokkal való interakcióban. De ha a videojátékokat menekülési mechanizmusként használják, ez lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy elkerüljék a felnőtté válással járó fejlődési kihívásokat.

Fokozott agresszió vagy erőszak:

Azok a gyerekek és tinédzserek, akik sok időt szentelnek a harcra, verekedésre vagy erőszakra összpontosító videojátékoknak, több agresszió jelét mutathatják, mint azok, akik nem játszanak ezekkel a játékokkal. A szülőknek tisztában kell lenniük a videojátékok tartalmával, amelyekre a filmekhez hasonló minősítési rendszer vonatkozik.

Görcsrohamok és ismétlődő stresszes sérülések:

A British Medical Journal (BMJ) cikket közölt a videojátékok kockázatairól az epilepsziában vagy más görcsrohamban szenvedő játékosok számára. A videojáték-kijelzők villogó grafikája, fényei és színei rohamot válthatnak ki egyes játékosoknál. Bizonyítékok vannak arra is, hogy a kényszeres játék a csuklón vagy a kezeken ismétlődő stresszes sérülésekhez vezethet.

Ha ö is hasonló tüneteket tapasztal valamelyik hozzátartozójánál, ne habozzon segítséget kérni!

Tel.: 30/678-85-98
Józsa Péter

Ha szeretnél változtatni az életeden, vagy egy hozzátartozódnak van szüksége segítségre, foglalj időpontot vagy hívj bártan!

Blog

Hasznos cikkek a függőségről

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Ez a cikk összeszedi és bemutatja milyen tényezők állhatnak a játék függőség hátterében, illetve végig veszi milyen lehetőségek segítségével lehet megküzdeni ezzel a kényszerrel.

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Íme 9 tanács, amelyek hasznosak lehetnek, ha azon gondolkodsz, hogy leszokj az alkoholról, vagy szeretnéd ideiglenesen szüneteltetni a fogyasztásod.

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Az alkoholfogyasztás abbahagyása számos pozitív változást hozhat az egészségben és az életmódban. Lehetővé teszi a testnek, hogy meggyógyuljon az alkohol hosszú távú hatásaitól, javítva az általános egészséget és életminőséget.

Társfüggőség jelei és kezelése

Társfüggőség jelei és kezelése

A társfüggőség gyakran érinti az alkohol- vagy drogfüggőségben szenvedő személy házastársát, szülőjét, testvérét, barátját vagy munkatársát. Eredetileg a társfüggő kifejezés a kémiai függőségben szenvedő partnerek, a függő személlyel együtt élő vagy azzal kapcsolatban álló személyek leírására szolgált.

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Még egy alkalmi ivó is tapasztalhatja az alkohol elvonás tüneteit néhány ital elfogyasztása után, de különösen az első 4 napban ezek a tünetek intenzíven jelentkezhetnek. Ezek a tünetek súlyosbodnak attól függően, hogy egy személy mennyi alkoholt fogyaszt, és mennyi ideig iszik ilyen mértékben. Azokban az esetekben, amikor egy személy fizikailag alkoholfüggővé vált, az elvonási tünetek

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség, más néven szerencsejáték-zavar, azt jelenti, hogy az embernek nincs kontrollja a játék iránti vágya felett, annak ellenére, hogy tudja, hogy a játék okoz neki problémákat az életében. A szerencsejáték azt jelenti, hogy valamit, amit értékesnek tartasz, kockára teszel, hogy nagyobb értéket kapj cserébe.

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

A nézeteltérések minden kapcsolatban előfordulnak, de az számít, hogyan kezeljük őket. A partnereddel fennálló probléma megoldásának módja meghatározhatja, hogy a kapcsolatod egészséges vagy egészségtelen

A diszfunkcionális család

A diszfunkcionális család

Ezekben a családi rendszerekben a gyermekek érzelmi szükségletei kielégítetlenek, mert a szülők szükségletei elsőbbséget élveznek. A diszfunkcionális család az, amelynek kölcsönös kapcsolatai inkább rontják, nem pedig előmozdítják tagjai érzelmi és fizikai egészségét és jólétét

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

Hogyan lehet abbahagyni az okostelefon-függőséget?

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

A kokainfüggő egyének gyakran mániás és eufória érzetet keltenek, amikor magasan vannak, és ingerlékenyek lesznek, amikor visszahúzódnak.

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

Nem minden kutató ért egyet azzal, hogy a videojáték káros vagy függőséget okozó tevékenység. Sokan, köztük a szülők is úgy gondolják, hogy a videojátékok tágítják a képzeletet, lehetőséget adnak a gyerekeknek az együttműködésre, és élesítik a kognitív készségeiket.

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

A pszichiátriai és addiktológus körökben heves vita folyik arról, hogy a különböző viselkedési függőségek , mint például a pornófüggőség, „tényleges” függőségnek tekinthető-e. Míg ezen függőségek némelyike, mint például a szerencsejáték-függőség , sokkal elfogadottabb, addig mások, mint a szexfüggőség kevésbé.

Valódi a videojáték-függőség?

Valódi a videojáték-függőség?

Nagyon jó olyan dolgokat csinálni, amiket élvezel, de túl messzire mehetsz egy hobbival? És mikor válik ez függőséggé ? Erre a kérdésre próbálnak választ adni a szakértők a videojátékokkal kapcsolatban.

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

A szintetikus kannabinoidok (vagy szintetikus kannabinoidreceptor-agonisták) olyan anyagok széles skálájának elnevezése, amelyek ugyanazokra az agyi receptorokra hatnak, mint a tetrahidrokannabinol (THC), amely a kannabisz fő pszichoaktív összetevője.

Alapvető generációs különbségek

Alapvető generációs különbségek

Mindenekelőtt legyünk tisztában azzal, hogy mindig vannak különbségek az egyes generációk között. Emlékezz vissza arra, hogy te mivel „borítottad ki” a szüleid, mik voltak azok a szokások, amik számukra teljesen elfogadhatatlanok és igazán helytelenek volt.

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

A fiatalkori szerhasználatnak rendkívül sok tünete lehet. Ezek közül bemutatok párat amire érdemes lehet odafigyelni, ha az az érzésed, hogy drogozik a gyereked.