Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

A fiatalkori szerhasználatnak rendkívül sok tünete lehet. Ezek közül bemutatok párat amire érdemes lehet odafigyelni, ha az az érzésed, hogy drogozik a gyereked.

Az a tapasztalatom, hogy a fiatalkori szerhasználat, 14-15 éves kor helyett, már 10-12 éves korban elkezdődik. Ebben a korban a személyiség fejlődés még jóval intenzívebb, mint a későbbi, tinédzser évek alatt.
Sajnos, nem csak a szerhasználat kezdete változott meg, de a piacon kapható kábítószerek is nagy változáson mentek keresztül.
Az új pszichoaktív szerek (dizájner drogok), mint a kristály, kati, biofű, jóval agresszívabbak az elődjeiknél. Sokkal hamarabb alakul ki a fügősség és szinte 2-3 év alatt, teljesen tönkre teszik a szerhasználó tini fizikai és mentális egészségét.
Ezért is nagyon fontos, hogy minél hamarabb eljusson a család egy segítő szakemberhez, aki fel tudja mérni a tinédzser szerhasználatának fázisát és mértékét, ami alapján el tudja dönteni, hogy melyik ellátási forma lenne számára a leghatékonyabb.
Miért írtam azt,hogy a családnak eljutnia a segítőhöz?
A kamasz deviáns viselkedése, szerhasználat "csak" egy tünet. A megoldást a család szerkezetében, a családi szerepek működésében, a családi mintázatokban, örökségekben kell keresni, hiszen a probléma is ott keletkezett.

Milyen tünetei lehetnek a szerhasználatnak, mire figyeljen a szülő?
– Hirtelen leromlik a gyerek iskolai teljesítménye
– Megszaporodnak a hiányzások, indokolatlan késések, amelyek gyakran csak utólag derülnek ki a szülő számára
– Új barátok tűnnek fel, akiket a gyermek nem szívesen mutat be
– Szélsőséges érzelmi ingadozások: bár a tinédzserek hangulata gyakran kiszámíthatatlan, a szélsőséges levertség, irritáltság, agresszivitás akut droghatás, vagy elvonási tünet is lehet
– Pénz tűnik el otthonról, például a pénztárcánkból
– Értékes tárgyaknak nyoma vész, gyermeke korábban hőn áhított értékeit, szülinapi ajándékait, zsebpénzből vett csecsebecséit „elajándékozza, kölcsönadja”
– Titkolózás, szűkszavúság
– Gyermeke mindig fáradt, kedvetlen, sokat alszik, és egyre kevesebb érdekli azok közül a dolgok közül, amik addig izgatták, ám mindenáron megy bulizni, haverokkal találkozik
– A személyes higiénia elhanyagolása, egyre ápolatlanabbnak tűnik
– Ingerlékenység, türelmetlenség, rossz alkalmazkodás: ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a drogok okozta kellemes állapothoz képest a valódi élethelyzetek egyre kevésbé tűnnek vonzónak
– Árulkodó tárgyak a szobájában eldugva: pipa, tükör, csipesz, alufólia, injekciós tű, gyógyszerek, cigarettasodrás kellékei
– Kifogások, mentegetőzés, és amikor a fentebb felsorolt gyanújelekkel szembesíti, gyermeke számos magyarázattal, kifogással, ürüggyel áll elő, amelyek gyakran nem adnak logikus és kielégítő indokot a viselkedésére
– Testi változások: fogyás, hízás, sápadtság, orrfolyás, orrdugulás, székrekedés, piros szemfehérje, karikás szem
– Súlyos esetben akár erőszak, brutalitás, vandalizmus is előfordulhat akut droghatás, vagy elvonási tünet miatt

Az a tapasztalatom, hogy túlnyomó részt az édesanyák ismerik fel vagy inkább merik bevallani maguknak, hogy a gyermekükkel gond van és ők kérnek elsőként segítséget.
Az első találkozáskor kivétel nélkül egyedül érzik magukat, (hiszen senkivel nem merik megbeszélni a problémát) és tehetetlennek, eszköztelennek érzik magukat.

A következő mondatok szoktak elhangozni:
"A fiam kábítószerezik, pedig ugyanúgy neveltem, mint a nővérét, aki még egy szál cigarettát sem szívott el az életében."
"Mindent megadtunk neki, most még is úgy tekint ránk, mint a legnagyobb ellenségeire."
"A férjem hallani sem szeretne arról, hogy baj gondok vannak a gyermekünkel."
"Teljesen kifordult önmagából. Lop otthonról, már zárom az értékeket."
"Egyedül maradtam, mert a családban senkinek nem tudom elmonadni."

Ilyenkor lép be a segítő a képbe, akinek végre megnyílhatnak, őszintén elmondhatják az érzéseiket és a konzultáció során, több olyan megoldó kulcsot kapnak a kezükbe, amivel megtanulják kezelni az adott helyzetet és elő tudják segíteni a gyermekük felépülését, rehabilitációját.
Innentől kezdve már nincs egyedül a problémájával és végre van valaki. aki megérti őt és támogatja ebben a nehéz élethelyzetben.
Emellett lehetőséget biztosítunk a szülőcsoportunkban való részvételre is, amit minden héten megrendezünk anyukáknak, nagymamáknak, testvéreknek, feleségeknek, barátnőknek.
A csoportról bővebben a következő linkre kattintva lehet tájékozódni:
ide jön a link

Játékfüggőség kezelése / Játékfüggő a gyermekem

  • Gyermeke egyre több időt tölt a számítógép előtt?
  • Kezdi elhanyagolni a hobbijait, melyeket régen szeretett?
  • Csak arról tud beszélgetni, hogy mit csinált, hol tart éppen a játékban?
  • A baráti kapcsolatai is egyre inkább áthelyeződnek a virtuális világba, vagy az „igazi barátságot” az együttjátszás élménye adja?
  • tanulmányi eredménye fokozatosan romlik, egyre kevesebbet tanul, vagy be sem tud járni az iskolába, mert szorong és fél közösségbe menni?
  • realitásérzéke változik, egyre erősebb „sikerforrás” a számítógépes játékok során elért eredmény?
  • Ha letiltásra kerül sor akkor az veszekedések, dührohamok, rongálások árán sikerül?

Ha szeretnél változtatni az életeden, vagy egy hozzátartozódnak van szüksége segítségre, foglalj időpontot vagy hívj bártan!

Blog

Hasznos cikkek a függőségről

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Ez a cikk összeszedi és bemutatja milyen tényezők állhatnak a játék függőség hátterében, illetve végig veszi milyen lehetőségek segítségével lehet megküzdeni ezzel a kényszerrel.

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Íme 9 tanács, amelyek hasznosak lehetnek, ha azon gondolkodsz, hogy leszokj az alkoholról, vagy szeretnéd ideiglenesen szüneteltetni a fogyasztásod.

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Az alkoholfogyasztás abbahagyása számos pozitív változást hozhat az egészségben és az életmódban. Lehetővé teszi a testnek, hogy meggyógyuljon az alkohol hosszú távú hatásaitól, javítva az általános egészséget és életminőséget.

Társfüggőség jelei és kezelése

Társfüggőség jelei és kezelése

A társfüggőség gyakran érinti az alkohol- vagy drogfüggőségben szenvedő személy házastársát, szülőjét, testvérét, barátját vagy munkatársát. Eredetileg a társfüggő kifejezés a kémiai függőségben szenvedő partnerek, a függő személlyel együtt élő vagy azzal kapcsolatban álló személyek leírására szolgált.

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Még egy alkalmi ivó is tapasztalhatja az alkohol elvonás tüneteit néhány ital elfogyasztása után, de különösen az első 4 napban ezek a tünetek intenzíven jelentkezhetnek. Ezek a tünetek súlyosbodnak attól függően, hogy egy személy mennyi alkoholt fogyaszt, és mennyi ideig iszik ilyen mértékben. Azokban az esetekben, amikor egy személy fizikailag alkoholfüggővé vált, az elvonási tünetek

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség, más néven szerencsejáték-zavar, azt jelenti, hogy az embernek nincs kontrollja a játék iránti vágya felett, annak ellenére, hogy tudja, hogy a játék okoz neki problémákat az életében. A szerencsejáték azt jelenti, hogy valamit, amit értékesnek tartasz, kockára teszel, hogy nagyobb értéket kapj cserébe.

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

A nézeteltérések minden kapcsolatban előfordulnak, de az számít, hogyan kezeljük őket. A partnereddel fennálló probléma megoldásának módja meghatározhatja, hogy a kapcsolatod egészséges vagy egészségtelen

A diszfunkcionális család

A diszfunkcionális család

Ezekben a családi rendszerekben a gyermekek érzelmi szükségletei kielégítetlenek, mert a szülők szükségletei elsőbbséget élveznek. A diszfunkcionális család az, amelynek kölcsönös kapcsolatai inkább rontják, nem pedig előmozdítják tagjai érzelmi és fizikai egészségét és jólétét

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

Hogyan lehet abbahagyni az okostelefon-függőséget?

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

A kokainfüggő egyének gyakran mániás és eufória érzetet keltenek, amikor magasan vannak, és ingerlékenyek lesznek, amikor visszahúzódnak.

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

Nem minden kutató ért egyet azzal, hogy a videojáték káros vagy függőséget okozó tevékenység. Sokan, köztük a szülők is úgy gondolják, hogy a videojátékok tágítják a képzeletet, lehetőséget adnak a gyerekeknek az együttműködésre, és élesítik a kognitív készségeiket.

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

A pszichiátriai és addiktológus körökben heves vita folyik arról, hogy a különböző viselkedési függőségek , mint például a pornófüggőség, „tényleges” függőségnek tekinthető-e. Míg ezen függőségek némelyike, mint például a szerencsejáték-függőség , sokkal elfogadottabb, addig mások, mint a szexfüggőség kevésbé.

Valódi a videojáték-függőség?

Valódi a videojáték-függőség?

Nagyon jó olyan dolgokat csinálni, amiket élvezel, de túl messzire mehetsz egy hobbival? És mikor válik ez függőséggé ? Erre a kérdésre próbálnak választ adni a szakértők a videojátékokkal kapcsolatban.

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

A szintetikus kannabinoidok (vagy szintetikus kannabinoidreceptor-agonisták) olyan anyagok széles skálájának elnevezése, amelyek ugyanazokra az agyi receptorokra hatnak, mint a tetrahidrokannabinol (THC), amely a kannabisz fő pszichoaktív összetevője.

Alapvető generációs különbségek

Alapvető generációs különbségek

Mindenekelőtt legyünk tisztában azzal, hogy mindig vannak különbségek az egyes generációk között. Emlékezz vissza arra, hogy te mivel „borítottad ki” a szüleid, mik voltak azok a szokások, amik számukra teljesen elfogadhatatlanok és igazán helytelenek volt.

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

A fiatalkori szerhasználatnak rendkívül sok tünete lehet. Ezek közül bemutatok párat amire érdemes lehet odafigyelni, ha az az érzésed, hogy drogozik a gyereked.