Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

Mik azok a szintetikus kannabinoidok?

A szintetikus kannabinoidok (vagy szintetikus kannabinoidreceptor-agonisták) olyan anyagok széles skálájának elnevezése, amelyek ugyanazokra az agyi receptorokra hatnak, mint a tetrahidrokannabinol (THC), amely a kannabisz fő pszichoaktív összetevője.

A szintetikus kannabinoidokat jellemzően „füves dohányzási keverékként” árusítják. A szintetikus kannabinoidokat porok, tabletták és kannabiszgyantához hasonló termékek formájában is forgalmazzák. Az elmúlt években új adagolási formák jelentek meg a kábítószer-piacon, köztük az elektronikus cigaretta segítségével történő elszíváshoz használt e-folyadékok, valamint a szintetikus kannabinoidokkal impregnált papír.

Mi történik Európában?

2008 óta számos szintetikus kannabinoidot mutattak ki Európában több száz különböző termékben, amelyeket gyakran a kannabisz „legális” helyettesítőjeként árulnak, bár hatásuk gyakran nagyon eltérő.

A használat gyakorisága az általános népesség körében alacsonynak tűnik, de magasabb lehet a társadalmilag marginalizált populációkban, mint például a hajléktalanok és a börtönben lévők. A szintetikus kannabinoidok azért vonzóak ezen csoportok számára, mert viszonylag alacsony áron erős mérgezést okoznak, és a foglyok esetében a legtöbb rutin vizeletvizsgálat során nem mutatják ki őket.

Míg Európában ritkák az esetek, 2015-ben több mint 200 ember került kórházba néhány nap alatt Lengyelországban, miután elszívták a „Mocarz” nevű terméket. Mivel ezek a termékek ritkán tüntetik fel az összetevőket, a legtöbb ember nem tudja, hogy szintetikus kannabinoidot használ. A közelmúltban 2020-ban összesen 21 4F-MDMB-BICA-val összefüggő halálesetet jelentettek Magyarországon egy négy hónapos időszak alatt.

Milyen problémákkal jár a használatuk?

A kábítószer-piacon értékesített szintetikus kannabinoidok közül sok erősebb, mint a THC. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a szintetikus kannabinoidok káros hatásai, például a súlyos és halálos mérgezések gyakoribbak, mint a kannabisz esetében. Egy másik fontos tényező valószínűleg az, hogy az emberek nagy dózisoknak vannak kitéve.

A dohányzási keverékeket úgy állítják elő, hogy szintetikus kannabinoidokat permeteznek növényi anyagokra. Ez a nyers folyamat olyan keverékeket eredményezhet, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak rendkívül erős kannabinoidokat, valamint „forró zsebeket” az egyes termékeken belül, ahol a kannabinoid erősen koncentrált. Ezek a tényezők megnehezítik a felhasználók számára az adagok szabályozását, és véletlenül mérgező mennyiséget vehetnek fel. A dohányzási keverékek számos tömeges mérgezést okoztak az Egyesült Államokban, míg a szintetikus kannabinoidokkal impregnált papír hasonlóan nagy mérgezési kockázatot jelenthet, mivel a szintetikus kannabinoid mennyisége egyenetlenül oszlik el.

Meglévő válaszok és következmények a jövőre nézve

Felhívja a figyelmet az ezen anyagok által okozott mérgezés és egyéb ártalmak kitörésének lehetőségére a használatukkal kapcsolatos súlyos nemkívánatos események azonosításának, jelentésének és nyomon követésének fenntartásának és megerősítésének fontossága. E tekintetben a korai figyelmeztető rendszerek alapvető szerepet játszanak a szintetikus kannabinoidok által okozott károk azonosításában és az azokra való reagálásban. Az EMCDDA számos kockázati közleményt adott ki a szintetikus kannabinoidokkal kapcsolatos számos közegészségügyi aggályra vonatkozóan, és 2016 óta számos szintetikus kannabinoidot vetett alá hivatalos kockázatértékelésnek.

A kábítószer-szolgáltatásoknak az egyénre, tüneteire és a használat körülményeire kell összpontosítaniuk, nem pedig a felhasznált konkrét anyag azonosítására. Fontos felismerni, hogy a szintetikus kannabinoidokat használó emberek igényei jelentősen eltérhetnek a kannabiszhasználókétól.

A börtönökben speciális megközelítésre lehet szükség a szintetikus kannabinoidokkal szemben, amelyek veszélyt jelentenek az egészségre és a biztonságra egyaránt. A probléma mértékére vonatkozó adatok gyűjtése, valamint a személyzet számára az ilyen kábítószer-használat kezeléséhez szükséges iránymutatások és képzések kidolgozása fontos lépések. A börtönszemélyzetnek fel kell készülnie a szintetikus kannabinoidok használatának káros egészségügyi hatásaira, amelyek szélsőséges esetekben kórházba szállítást igényelhetnek, de hosszú távúak is lehetnek, és folyamatos kezelést igényelnek. Oktatást, ártalomcsökkentési tanácsokat és kezelést kell biztosítani a börtönben lévő személyek számára, akiknél kialakult a szintetikus kannabinoidoktól való függőség.

Ha szeretnél változtatni az életeden, vagy egy hozzátartozódnak van szüksége segítségre, foglalj időpontot vagy hívj bártan!

Blog

Hasznos cikkek a függőségről

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Ez a cikk összeszedi és bemutatja milyen tényezők állhatnak a játék függőség hátterében, illetve végig veszi milyen lehetőségek segítségével lehet megküzdeni ezzel a kényszerrel.

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Íme 9 tanács, amelyek hasznosak lehetnek, ha azon gondolkodsz, hogy leszokj az alkoholról, vagy szeretnéd ideiglenesen szüneteltetni a fogyasztásod.

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Az alkoholfogyasztás abbahagyása számos pozitív változást hozhat az egészségben és az életmódban. Lehetővé teszi a testnek, hogy meggyógyuljon az alkohol hosszú távú hatásaitól, javítva az általános egészséget és életminőséget.

Társfüggőség jelei és kezelése

Társfüggőség jelei és kezelése

A társfüggőség gyakran érinti az alkohol- vagy drogfüggőségben szenvedő személy házastársát, szülőjét, testvérét, barátját vagy munkatársát. Eredetileg a társfüggő kifejezés a kémiai függőségben szenvedő partnerek, a függő személlyel együtt élő vagy azzal kapcsolatban álló személyek leírására szolgált.

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Még egy alkalmi ivó is tapasztalhatja az alkohol elvonás tüneteit néhány ital elfogyasztása után, de különösen az első 4 napban ezek a tünetek intenzíven jelentkezhetnek. Ezek a tünetek súlyosbodnak attól függően, hogy egy személy mennyi alkoholt fogyaszt, és mennyi ideig iszik ilyen mértékben. Azokban az esetekben, amikor egy személy fizikailag alkoholfüggővé vált, az elvonási tünetek

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség, más néven szerencsejáték-zavar, azt jelenti, hogy az embernek nincs kontrollja a játék iránti vágya felett, annak ellenére, hogy tudja, hogy a játék okoz neki problémákat az életében. A szerencsejáték azt jelenti, hogy valamit, amit értékesnek tartasz, kockára teszel, hogy nagyobb értéket kapj cserébe.

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

A nézeteltérések minden kapcsolatban előfordulnak, de az számít, hogyan kezeljük őket. A partnereddel fennálló probléma megoldásának módja meghatározhatja, hogy a kapcsolatod egészséges vagy egészségtelen

A diszfunkcionális család

A diszfunkcionális család

Ezekben a családi rendszerekben a gyermekek érzelmi szükségletei kielégítetlenek, mert a szülők szükségletei elsőbbséget élveznek. A diszfunkcionális család az, amelynek kölcsönös kapcsolatai inkább rontják, nem pedig előmozdítják tagjai érzelmi és fizikai egészségét és jólétét

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

Hogyan lehet abbahagyni az okostelefon-függőséget?

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

A kokainfüggő egyének gyakran mániás és eufória érzetet keltenek, amikor magasan vannak, és ingerlékenyek lesznek, amikor visszahúzódnak.

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

Nem minden kutató ért egyet azzal, hogy a videojáték káros vagy függőséget okozó tevékenység. Sokan, köztük a szülők is úgy gondolják, hogy a videojátékok tágítják a képzeletet, lehetőséget adnak a gyerekeknek az együttműködésre, és élesítik a kognitív készségeiket.

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

A pszichiátriai és addiktológus körökben heves vita folyik arról, hogy a különböző viselkedési függőségek , mint például a pornófüggőség, „tényleges” függőségnek tekinthető-e. Míg ezen függőségek némelyike, mint például a szerencsejáték-függőség , sokkal elfogadottabb, addig mások, mint a szexfüggőség kevésbé.

Valódi a videojáték-függőség?

Valódi a videojáték-függőség?

Nagyon jó olyan dolgokat csinálni, amiket élvezel, de túl messzire mehetsz egy hobbival? És mikor válik ez függőséggé ? Erre a kérdésre próbálnak választ adni a szakértők a videojátékokkal kapcsolatban.

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

A szintetikus kannabinoidok (vagy szintetikus kannabinoidreceptor-agonisták) olyan anyagok széles skálájának elnevezése, amelyek ugyanazokra az agyi receptorokra hatnak, mint a tetrahidrokannabinol (THC), amely a kannabisz fő pszichoaktív összetevője.

Alapvető generációs különbségek

Alapvető generációs különbségek

Mindenekelőtt legyünk tisztában azzal, hogy mindig vannak különbségek az egyes generációk között. Emlékezz vissza arra, hogy te mivel „borítottad ki” a szüleid, mik voltak azok a szokások, amik számukra teljesen elfogadhatatlanok és igazán helytelenek volt.

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

A fiatalkori szerhasználatnak rendkívül sok tünete lehet. Ezek közül bemutatok párat amire érdemes lehet odafigyelni, ha az az érzésed, hogy drogozik a gyereked.