Valódi a videojáték-függőség?

Nagyon jó olyan dolgokat csinálni, amiket élvezel. De túl messzire mehetsz egy hobbival? És mikor válik függővé ? Erre a kérdésre próbálnak választ adni a szakértők a videojátékokkal kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy a játék már csaknem 50 éve létezik, a káros hatásairól szóló tanulmányok még csak a kezdeti szakaszban járnak. Különböző csoportok eltérő következtetésekre jutottak arról, hogy a problémajátékot függőségnek kell-e nevezni.

Az Egészségügyi Világszervezet a „játékzavarral” kiegészítette orvosi referenciakönyvének, a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának 2018-as változatát . Az Amerikai Pszichiátriai Társaság kézikönyve, a DSM-5 azonban nem. (Eddig a szerencsejáték az egyetlen „tevékenység”, amely lehetséges függőségként szerepel.)

Figyelnivaló jelek

A DSM-5 tartalmaz egy részt, amely segít az embereknek és az orvosoknak megismerni a problémás videojátékok figyelmeztető jeleit. Ezek a problémák akkor fordulhatnak elő, ha online vagy offline játszik.

Íme, mit kell keresned magadon vagy egy hozzád közel álló személyen – partnereden, gyermekeden vagy barátodon. A DSM-5-ben javasolt kritériumok szerint 1 éven belül legalább öt ilyen jelre van szüksége ahhoz, hogy probléma legyen:

 • Mindig vagy sokszor a játékra gondol
 • Rossz érzés, amikor nem tudsz játszani
 • Egyre több időt kell játszani, hogy jól érezze magát
 • Képtelenség abbahagyni vagy akár kevesebbet játszani
 • Nem akarsz más olyan dolgokat csinálni, amiket korábban szeretted
 • Problémái vannak a munkahelyen, az iskolában vagy otthon a játék miatt
 • A problémák ellenére játszani
 • Hazudni a hozzád közel állóknak, hogy mennyi időt töltesz játékkal
 • A játék használata a rossz hangulat és érzések enyhítésére

Természetesen nem mindenkinek van problémája a játékkal, aki sokat játszik. Egyes szakértők szerint káros olyan embereket címkézni, akik esetleg csak nagyon lelkesek a játék iránt. Egy dologban egyetértenek, hogy kicsi azoknak a játékosoknak a százaléka, akik megfelelnek a videojáték-függőség javasolt kritériumainak. Becslések szerint a játékosok 1–9%-a, felnőttek és gyerekek egyaránt. (Fiúknál és férfiaknál gyakoribb, mint lányoknál és nőknél.)

Hasznos lehet, ha feltesz magadnak néhány kérdést: A videojátékok akadályozzák az életed más fontos dolgait, például a kapcsolataidat , a munkádat vagy az iskolába járást? Úgy érzed, hogy átlépted a határvonalat a játék szeretete és a játék között? Lehet, hogy játékot használ egy olyan mélyebb probléma elkerülésére, mint a depresszió ?

Nehéz lehet problémát látni magadban. A játékkal eltöltött idő jónak tűnhet számodra. De ha a hozzád közel állók azt mondják, hogy ez túl sok, akkor ideje elgondolkodni a visszavágáson.

Ha Ön olyan szülő, aki aggódik amiatt, hogy gyermeke mennyi időt tölt játékkal, nézze meg, milyen jól teljesít az iskolában és a barátaival. A jó osztályzatok és a szülőkkel való jó kapcsolat annak a jele, hogy a gyerekek videojátékai valószínűleg nem okoznak problémát.

Segítség kérése

Kérjen segítséget orvosától vagy terapeutájától – vagy gyermeke gyermekorvosától, ha az Ön fia vagy lánya, aki miatt aggódik – amint úgy gondolja, hogy a játékidő kicsúszik a kezéből .

A videojáték-függőség kezelésével kapcsolatos tanulmányok szintén a korai szakaszban vannak. Az egyik terápia , amely segíthet, az úgynevezett CBT vagy kognitív viselkedésterápia . Ez egy mentális egészségügyi tanácsadás , amely megtanítja Önnek, hogyan helyettesítheti a játékkal kapcsolatos gondolatait a viselkedés megváltoztatása érdekében.

Ha Ön egy játékos szülője, egy terapeuta megmutathatja, hogyan szabhat határt gyermeke játékidejének, ha nehezen mond nemet. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a szülőket bevonják a gyermek kezelésébe, az jobban működik.

A játékkal kapcsolatos problémák megelőzése

A játékkal töltött idő ellenőrzése érdekében próbálja ki ezeket a tippeket felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt:

 1. Állítson be időkorlátokat a játékra, és tartsa be azokat.
 2. Tartsa távol a telefonokat és egyéb eszközöket a hálószobából, hogy ne játszhasson éjszakába nyúlóan.
 3. Minden nap végezzen más tevékenységet, beleértve a testmozgást is . Ez csökkenti a hosszú ideig tartó ülés és játék egészségügyi kockázatait.

Senki sem tudja, hogy bizonyos típusú játékok nagyobb valószínűséggel vezetnek-e játékproblémához. Egyelőre ügyeljen arra, hogy gyermeke csak az életkorának megfelelő játékokkal játsszon.

Ha szeretnél változtatni az életeden, vagy egy hozzátartozódnak van szüksége segítségre, foglalj időpontot vagy hívj bártan!

Blog

Hasznos cikkek a függőségről

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Mi állhat a játék függőség hátterében?

Ez a cikk összeszedi és bemutatja milyen tényezők állhatnak a játék függőség hátterében, illetve végig veszi milyen lehetőségek segítségével lehet megküzdeni ezzel a kényszerrel.

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Leszokás az alkoholról egyedül? 9 tanács a sikerhez

Íme 9 tanács, amelyek hasznosak lehetnek, ha azon gondolkodsz, hogy leszokj az alkoholról, vagy szeretnéd ideiglenesen szüneteltetni a fogyasztásod.

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Mi történik ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Az alkoholfogyasztás abbahagyása számos pozitív változást hozhat az egészségben és az életmódban. Lehetővé teszi a testnek, hogy meggyógyuljon az alkohol hosszú távú hatásaitól, javítva az általános egészséget és életminőséget.

Társfüggőség jelei és kezelése

Társfüggőség jelei és kezelése

A társfüggőség gyakran érinti az alkohol- vagy drogfüggőségben szenvedő személy házastársát, szülőjét, testvérét, barátját vagy munkatársát. Eredetileg a társfüggő kifejezés a kémiai függőségben szenvedő partnerek, a függő személlyel együtt élő vagy azzal kapcsolatban álló személyek leírására szolgált.

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Alkohol elvonási tünetek első 4 napja

Még egy alkalmi ivó is tapasztalhatja az alkohol elvonás tüneteit néhány ital elfogyasztása után, de különösen az első 4 napban ezek a tünetek intenzíven jelentkezhetnek. Ezek a tünetek súlyosbodnak attól függően, hogy egy személy mennyi alkoholt fogyaszt, és mennyi ideig iszik ilyen mértékben. Azokban az esetekben, amikor egy személy fizikailag alkoholfüggővé vált, az elvonási tünetek

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése

A szerencsejáték függőség, más néven szerencsejáték-zavar, azt jelenti, hogy az embernek nincs kontrollja a játék iránti vágya felett, annak ellenére, hogy tudja, hogy a játék okoz neki problémákat az életében. A szerencsejáték azt jelenti, hogy valamit, amit értékesnek tartasz, kockára teszel, hogy nagyobb értéket kapj cserébe.

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

7 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

A nézeteltérések minden kapcsolatban előfordulnak, de az számít, hogyan kezeljük őket. A partnereddel fennálló probléma megoldásának módja meghatározhatja, hogy a kapcsolatod egészséges vagy egészségtelen

A diszfunkcionális család

A diszfunkcionális család

Ezekben a családi rendszerekben a gyermekek érzelmi szükségletei kielégítetlenek, mert a szülők szükségletei elsőbbséget élveznek. A diszfunkcionális család az, amelynek kölcsönös kapcsolatai inkább rontják, nem pedig előmozdítják tagjai érzelmi és fizikai egészségét és jólétét

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

11 hatékony stratégia a telefonfüggőség megszabadulására

Hogyan lehet abbahagyni az okostelefon-függőséget?

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

Kokainfüggőség jelei és hosszútávú hatásai

A kokainfüggő egyének gyakran mániás és eufória érzetet keltenek, amikor magasan vannak, és ingerlékenyek lesznek, amikor visszahúzódnak.

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

A videojáték-függőség tünetei és kezelése

Nem minden kutató ért egyet azzal, hogy a videojáték káros vagy függőséget okozó tevékenység. Sokan, köztük a szülők is úgy gondolják, hogy a videojátékok tágítják a képzeletet, lehetőséget adnak a gyerekeknek az együttműködésre, és élesítik a kognitív készségeiket.

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

Mi a pornófüggőség 10 legfontosabb jele?

A pszichiátriai és addiktológus körökben heves vita folyik arról, hogy a különböző viselkedési függőségek , mint például a pornófüggőség, „tényleges” függőségnek tekinthető-e. Míg ezen függőségek némelyike, mint például a szerencsejáték-függőség , sokkal elfogadottabb, addig mások, mint a szexfüggőség kevésbé.

Valódi a videojáték-függőség?

Valódi a videojáték-függőség?

Nagyon jó olyan dolgokat csinálni, amiket élvezel, de túl messzire mehetsz egy hobbival? És mikor válik ez függőséggé ? Erre a kérdésre próbálnak választ adni a szakértők a videojátékokkal kapcsolatban.

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

Reflektorfényben… Szintetikus kannabinoidok

A szintetikus kannabinoidok (vagy szintetikus kannabinoidreceptor-agonisták) olyan anyagok széles skálájának elnevezése, amelyek ugyanazokra az agyi receptorokra hatnak, mint a tetrahidrokannabinol (THC), amely a kannabisz fő pszichoaktív összetevője.

Alapvető generációs különbségek

Alapvető generációs különbségek

Mindenekelőtt legyünk tisztában azzal, hogy mindig vannak különbségek az egyes generációk között. Emlékezz vissza arra, hogy te mivel „borítottad ki” a szüleid, mik voltak azok a szokások, amik számukra teljesen elfogadhatatlanok és igazán helytelenek volt.

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

Fiatalkori szerhasználat | drogozik a gyermekem?

A fiatalkori szerhasználatnak rendkívül sok tünete lehet. Ezek közül bemutatok párat amire érdemes lehet odafigyelni, ha az az érzésed, hogy drogozik a gyereked.